Prickar och lätt rött i yttre ögonvrån

Hej!

Jag har helt plötsligt fått prickar och lätt rött i yttre ögonvrån som letar sig inåt över ögonlocken. Det har spritt sig mer. Jag har haft detta sen slutet av februari.

I vintras kliade huvudbotten ett tag och fjällade. Som barn hade jag eksem över kroppen speciellt i armveck och benveck. Detta har vuxit bort.

Är lite känslig mot solen när man åker utomlands.

Jag har varit på vårdcentralen två gånger. Första gången sa de att jag inte skulle använda Ficortil med kortison för kortisonet förvärrade eksemet då. De sa att jag skulle anv mjukgörande ögonkräm och fick tabletter mot hudreaktion att äta i 14 dagar, men det blev ingen förbättring.

Nu sist sa hon att det är seborroistiskt eksem. När jag kollar på internet så ser dessa bilder värre ut mycket "kakigare" eksem. Jag är lätt röd med prickar (vita). Hon sa att jag skulle fortsätta med Ficortril (vilket jag använde sen februari men ingen förbättring) och invänta våren...

- Vad ska jag göra?

Vänliga hälsningar Lotta


Hej Lotta,

Du bör söka din läkare igen. Min misstanke utifrån din berättelse är att du har atopiskt eksem, som i din ålder kan sätta sig runt ögonen bl a. Då brukar Ficortril lindra. Läs mera om atopiskt eksem och handeksem .

Det finns även en åkomma som vi kallar perioral dermatit som yttrar sig i form av 1-2 mm stora röda knottror runt munnen. Den kan ibland också sätta sig runt ögonen och brukar då kallas för periorbital dermatit. Denna åkomma blir försämrad av cortisonkräm och kan ibland vara svårbehandlad. Jag misstänker att den första behandlingen du fick var riktad mot en periorbital dermatit och när du inte blev bra tänkte man kanske att ditt atopiska eksem blommat upp och du fick Ficortril.

En väg ut ur detta kan vara att utesluta all behandling under 1 månad d v s även mjukgörande krämer, då dessa ibland har beskyllts för att kunna bidra till peri-oral-orbital dermatit. Diskutera igen med din läkare och att denne får se på utslagen.

Vänliga hälsningar
Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem