Gett upp - Trött på kortison, UV-behandlingar mm

Jag har levt med min eksem hela livet och den blir inte bättre med åren, och jag har nästan alltid ont. När eksemen inte blossar, är vattnig eller infekterad så flagnar den. Nu är jag trettio och känner mig mer eller mindre berövad på min ungdom då huden alltid har flagnat eller varit täckt med utslag. Jag har inte velat visa upp hud och ha typiska sommarkläder, och har inte kunnat bada bland folk med mera..

Jag är trött på kortisonen, jag brukar få elocon men jag tycker den sabbar lika mycket som den hjälper. Jag måste smörja mig varje dag med mjukgörande kräm med propylenglykol. Jag har gått UV-behandlingar men det dröjer inte länge innan eksemen kommer tillbaka. Ibland känns det hemskt hopplöst och jag blir riktigt, riktigt trött på allt. De senaste åren har jag nästan helt struntat i att söka vård och ignorerat sjukdomen, för jag vet att de bara kommer att skriva ut en salva ändå.

Nu försöker jag göra karriär men det har förstås gjort att jag har stressat en hel del, även om jag älskar arbetet. Och pang, eksemen slår till och jag blir i princip invalid och kan inte ha kläder på mig. För att inte tala om hur jobbigt det är att träffa kunder när jag har fullt med utslag i ansiktet..

Vad gör man? Bör man flytta till ett land med behagligare klimat? Finns det några stöd att tillgå? Jag känner mig så maktlös och blir allt oftare deprimerad över mitt tillstånd. Jag vill bara kunna fungera i samhället som alla andra.

MvH
A-L


Hej A-L!

Du berättar inte vilket sorts eksem du har, men av din beskrivning kunde jag gissa att det rör sig om ett atopiskt eksem . Det håller hos dig tydligen i sig ända upp i vuxen ålder, vilket är ovanligt. Kan det vara så att du blivit överkänslig för någon av de krämer du använder på huden?

Du säger att du inte varit hos hudläkare på flera år. Det finns dock nya behandlingar som du kanske inte fått pröva, som t ex kräm innehållande tacrolimus. Ibland beror svårigheten på eksemet på graden av ytlig infektion i den upprivna hudytan och DermaSilk är en ny sorts behandling (medicinskt silke), som kan minska infektionen på hudytan. Du kan läsa mer om den på Medecas hemsida, där det också finns annat "matnyttigt" vad gäller kunskapen om ditt eksem .

Det är förståeligt och inte helt ovanligt att man tappar lusten att behandla, när det aldrig vill bli riktigt bra i eksemet. Men många gånger kan nivån på eksembesvären hållas lägre, dvs lite lättare att stå ut med, genom en konsekvent, tillsamman med intresserad hudläkare,  genomförd behandling. Ge inte upp, statistiskt skall atopiskt eksem bli bättre ju äldre man blir. Vi får hoppas det gäller även dig!

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem