Eksem på rumpan och låren

Hej!

Min dotter har haft eksem på rumpan och låren i 1 år (hon är 11 år). Vi har varit hos hudläkaren och fått hydrocortisonkrämen Locoid 0,1 %. Tyvärr så har det blivit värre och dessutom har dem blivit fler också.

Vad är det för slags eksem och vad är orsaken till det att man får det? Den hudläkaren kunde inte svara på den frågan direkt.

Tack på förhand!

Medel


Hej!

Kan det vara så att din dotter har hade atopiskt eksem tidigare? Den vanligaste bilden är att under småbarnsåren har eksem i armbågs- och knävecken, som kan gå över efter några år. Ibland finns också rhinokonjunktivit ( s k hösnuva) och eller astma hos patienten eller i släkten. Läs också på Medecas hemsida där mera information finns.

Denna form av eksem beror på en medfödd defekt barriärfunktion i huden. Ibland ser man att eksemet så att säga kommer tillbaka i din dotters ålder och då ofta har sin utbredning på skinkorna och baksidan av låren.Denna min beskrivning är förstås en gissning. Vad gäller behandlingen av eksemet som inte hjälper så kan det bero på att eksemet blivit infekterat med patientens vanliga hudbakterier och följaktligen behöver även antibakteriell behandling. Kontakta din tidigare behandlande läkare och beskriv din dotters situation.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem