Besvärligt eksem i omgångar sen barnsben

Hej!

Min pojkvän tampas med ett besvärligt eksem. Han har haft det i omgångar ända sedan han var liten, och fler i familjen har haft detta men inte i samma omfattning.

Eksemen finns på armarna (mestadels insidan), händer, rygg samt ansikte. Det är dels röda "plättar" som dyker upp och blir större och större och slutligen stora sammanhängande röda fält, och dels små knottror som liknar finnar men torkar ut efter ett tag.

Det har som sagt pågått i omgångar hela tiden sedan han var liten, han är nu 21 år, och den senaste omgången har varat i ca 1,5 år. Vi har prövat det mesta känns det som (kortisonbehandling, enbart oljebaserade produkter, ljusbehandling osv.) men får inte bukt med det. Det kan bli lite bättre ibland men varar max en vecka och sedan blossar det upp igen.

Vore otroligt tacksam om du/ni har några råd.

Tack på förhand! Linnea


Hej Linnea!

Utifrån din beskrivning gissar jag att din pojkvän har atopiskt eksem, ofta i barna åldern kallat för böjveckseksem pga vanlig lokalisation. Detta är en medfödd tendens till torr kliande hud. Ofta förekommer även rinokonjunctivit (s k hösnuva) och astma hos patienten och dessa 3 åkommor kan även ses i släkten i varierande grad.Då det är en genetisk förändring kan vi inte bota, men ofta lindra, med i första hand mjukgörande och även cortisonkrämer av varierande styrka.

Vi ser variationer i eksemets svårighetsgrad över tiden som vi inte alltid förstår eller kan förklara. Ibland kan eksemet öka i intensitet vid stress. Det verkar som han fått pröva en hel del av de till buds stående behandlingarna. Jag tycker att han skall kunna ha kontakt med en intresserad hudläkare som kan hjälpa honom att kupera de värsta försämringarna.

Läs mera om atopiskt eksem på Medecas hemsida.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem