Ärr från eksem

Hej!

Jag är en tjej på 17 år och jag har haft problem med eksem enda sedan jag föddes i stort sett. När jag var bebis hade jag eksem på kinderna och gick då till en allergiläkare som hjälpte mig med detta så att eksemet försvann.

När jag blev lite äldre så fick jag eksem i knä och armveck, rumpa och baksida lår men också vid anklarna och nedåt på armar och ben. Jag gick fortfarande till samma läkare och fick salvor (mildison, locoid) som jag har använt hela tiden. På sommaren har det nästan alltid blivit värre och det är inte kul att visa sig i bikini.

Nu har jag inte lika mycket problem med själva eksemen. Jag har lite kvar på baksida lår, rumpa och armbågar. Nu är det stora problemet alla ärr som jag har över stora delar av min kropp. Det har liksom blivit ett ärr för varje "eksem prick". De nyaste är lila, röda (1 år) och de som är lite äldre (3 år) är mer bruna. De är varken inåt eller utåt buktande utan är mer "släta" men det ser inte roligt ut och det är en mardröm att visa sig i bikini bland folk...

Nu undrar jag om det finns något som jag kan göra för att bli av med mina ärr? Ska jag pröva med en vitaminolja eller finns det andra sätt? För de har inte bleknat mycket alls på tre år och nu är jag riktigt trött på att skämmas över min kropp!

Tack på förhand. Rebecka


Hej Rebecka,

Det är ovanligt att där blir så besvärliga restmärken i huden av ditt eksem, som jag bedömer vara ett atopiskt eksem (s k böjveckseksem). Tiden kan vara en god vän i dessa sammanhang men det låter som om du inte blivit särskilt mycket bättre med tiden.

Tyvärr känner jag inte till någon metod som kan hjälpa dig. Såvitt du inte har någon annan hudåkomma på dessa ställen. Med tanke på detta vore det bra om du fick en träff med en hudläkare för bedömning.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem