Rådgivning och beställning: 018-25 85 30

Nötallergi

Läsarbetyg: / 158
DåligtBra 
  • Nötallergier är lika allvarliga som jordnötsallergi och nötter är den näst vanliga orsaken till dödsfall från matallergi. En nötallergi tenderar att vara lika allvarlig som en annan. Det finns inga bevis för att en allergi mot en nöt är specifikt bunden till en allergi mot en annan nöt.

    Hos barn med allergi mot nöt är tvåtredjedelar även allergiska mot jordnötter.

  • Nötter

Symtom vid nötallergi

  • Klåda i mun och svalg
  • Eksem
  • Nässelfeber
  • Rinnande ögon och näsa
  • Ont i magen med kräkningar
  • I allvarliga fall en livshotande allergisk chock

Vilka nötter orsakar nötallergi?

De vanligaste nötterna som orsakar nötallergi är:

  • cashewnöt
  • hasselnöt
  • mandel
  • valnöt
  • paranöt
  • pecannöt

Andra nötter, så som pistage- och makadamianöt, är också ytterligt allergiframkallande. Då dessa är dyrare konsumeras färre och allergier mot dessa är därför mindre vanliga. Det kan däremot ändras då de mer och mer används i små kvantiteter för att ge en speciell smak till maträtter. Man testar normalt sett inte personer mot dessa nötter om det inte finns en misstanke för en allergi. Enstaka reaktioner mot pinjenötter har rapporterats.

Är allergiframkallande nötter besläktade?

Nötter som orsakar allergi är inte besläktade. Till exempel är mandel ett frö till ett träd besläktat med plommon och aprikoser och odlades i början i Asien medan paranöt odlas i Amazonas och Macadamianöten först hittades i delstaten Queensland i Australien. Det som de har gemensamt är att de alla är fettrika (50-60 % av deras innehåll är fett) och att de är fulla av nyttiga näringsämnen som kalcium, magnesium och vitamin E.

Kokosnötter är inte släkt med andra nötter och allergi mot kokosnötter är mycket ovanligt.

Förebyggande åtgärder vid nötsallergi

  • Ät hemgjord mat om möjligt. Ta alltid med säker mat vid resor.
  • Tillverkad mat, särskilt choklad, kakor och andra godsaker, omärkt mat och restaurangmat, innebär alltid en risk
  • Läs alltid innehållsförteckningar noga
  • Informera föräldrar, festarrangörer, etc. i god tid om din allergi och om att kontaminerade matlagningsytor och skålar också innebär en risk. Informera om problemrätter och om alternativ

Förebyggande åtgärder vid svår nötallergi

Det är viktigt att allergikern har god kunskap om sin allergi och lär sig att känna igen tidiga signaler på en reaktion.

  • Ha alltid med dig en adrenalinpenna och säkerställ att personer i din närhet också vet hur man använder den. Det är viktigt att injicera adrenalinet vid en reaktion
  • Utbilda personer i din närhet om symtom vid allergichock och hur man behandlar den
  • Sätt upp en handlingsplan för vad som ska göras vid en svår reaktion
  • Bär ett patientkort som informerar om jordnötsallergin och information om hur adrenalinpennan används. Ta med en instruktion på engelska vid resor utomlands.
  • Gå inte till toaletten ensam om du får allergiska symtom

Behandling av svår allergisk chock

Läs mer om anafylaktisk chock.

Vanliga faror vid nötallergi

Läs mer om vanliga faror vid nötallergi.

Din läkare kan ge dig mer infomation om matallergi och matintolerans.

Innehållet på den här sidan är endast i informationssyfte. Det har inte som mål att ersätta en undersökning av en läkare. Tala med din läkare om du har mer frågor om nötallergi.

Läs mer

Gunvor berättar hur det är att ha en son med svår matallergi och som lider risk för en anafylaktisk chock.